icon-arrow-left blog

Wat doet een BIM modelleur?.

BIM modelleurs ontwerpen en berekenen de installaties in bouwwerken. Van elektrotechnische tot werktuigbouwkundige en andere gebouwgebonden installaties. Dat doen zij in het BIM-informatiemodel. Om antwoord te geven op de vraag ‘wat doet een bim modelleur?’ vertellen we je eerst wat bim nou eigenlijk is.

Wat is BIM?

BIM staat voor Building Information Model: het 3D-model waarin alle data rondom een bouw staan. Zo kan de bouw vanuit een centraal model worden ontworpen, gebouwd en beheerd. Alle bouwtekeningen, calculaties, rapporten en meer zijn toegankelijk voor iedereen die betrokken is bij de bouw. Denk aan de architect, maar ook de aannemer en de opdrachtgever.

Het BIM-model is een digitale representatie van het gebouw, inclusief alle kenmerken. Het fungeert als dé bron voor alle besluiten voor en tijdens de bouw. Maar ook daarna tijdens het beheer van het gebouw. Verschillende disciplines kunnen samenwerken in het BIM-model. Partijen en teams kunnen informatie uitwisselen met elkaar. En omdat er één integraal model is, is die informatie altijd actueel. BIM werkt op open standaarden om de informatie-uitwisseling te faciliteren.

Wat is een BIM modelleur?

Een BIM modelleur is een 3D-engineer of 3D-ontwerper die actief is in de ontwerpfase van gebouwen. Je selecteert de componenten die het gebouw of de installatie nodig heeft. Vervolgens plaats je die in het BIM-model. Maar daar stopt het niet. Je zorgt ook dat alles goed gedocumenteerd en gearchiveerd staat in bibliotheken. En je beoordeelt bestek, begroting en PvE (programma van eisen).

Een model is niets waard als deze niet haalbaar is. Daarom toets je ook op de kwaliteit en toepasbaarheid. Daarvoor voer je verschillende testen uit. Je werkt met verschillende software, zoals AutoCAD, Revit MEP, Revit Architecture en Revit Structure.

Natuurlijk werk je in een enthousiast team van collega’s. Ook werk je samen met tekenaars, constructeurs, architecten, aannemers, leveranciers en opdrachtgevers.

Werken via koen

Bij koen lopen we voor jou voorop. Je komt bij koen in dienst en werkt op projectbasis aan uitdagende opdrachten. Door ons uitgebreide netwerk kun je als BIM modelleur aan de slag door heel Nederland. Wij investeren in jouw ontwikkeling met trainingen en opleidingen. Dat noemen wij de groeiversneller.

BIM-modelleur vacatures

Zie jij een baan als BIM-modelleur helemaal zitten? Bekijk direct onze BIM modelleur vacatures of stuur een open sollicitatie.