Blog
Maartje zette alles op alles om door te groeien naar backoffice burgerzaken
Terug naar overzicht
ervaringen overheid

Maartje zette alles op alles om door te groeien naar backoffice burgerzaken

Die gedroomde functie met meer verantwoordelijkheden komt niet zomaar aanwaaien. Naast dat jij je kennis en kunde moet vergroten, moet iemand je ook de kans geven. Dit vindt Maartje Sakko-Hopman bij koen. Ze wil de stap maken van frontoffice medewerker burgerzaken naar backoffice. Hoe is dat gelukt?

Overal iets opsteken

Maartje kiest ruim vier jaar geleden voor werken op projectbasis bij koen voor verschillende gemeenten. Ideaal voor haar om snel meer ervaring op te doen. “Het is leuk om bij verschillende gemeenten in de keuken mee te kijken. In elke gemeente gaat het er anders aan toe. De ene gemeente is wat kleiner, waardoor het werk diverser is. De andere gemeente is groter, waardoor ik meer de kans krijgt mezelf in een specifiek onderwerp te verdiepen.”

Proactief en leergierig als ze is, stelt ze veel vragen en biedt ze telkens aan om te helpen. Eerst meekijken en vervolgens vragen of ze het zelf mag proberen. Inzet tonen dus. Ook heeft ze via koen het diploma voor Burgerzaken kunnen halen. Zo heeft ze de afgelopen jaren haar kennis en kunde ontwikkeld en zich opgewerkt naar backoffice medewerker burgerzaken. Daar zit deze doorzetter helemaal op haar plek.

“Het is leuk om bij verschillende gemeenten in de keuken mee te kijken. In elke gemeente gaat het er anders aan toe.”
Maartje Sakko-Hopman

Puzzelstukjes oplossen

Maartje houdt erg van uitdaging in haar werk. Ze heeft altijd de wens gehad om geheel inzetbaar te zijn op de backoffice. Daar kan ze zich bezighouden met de complexere zaken in de BRP en met de Burgerlijke Stand. Zo heeft ze zichzelf met hulp van koen kunnen specialiseren in identiteitsfraude en het controleren van de echtheid van documenten.

“Het is erg interessant om uit te zoeken of de akten die mensen overleggen vanuit het buitenland echt zijn. Daarnaast moet ik ook goed opletten of de rechtsfeiten in het buitenland plaats mochten vinden. Vervolgens kijk ik of wij dit volgens het internationaal privaatrecht accepteren in Nederland en dus mogen opnemen.”

Bij twijfel over de documenten of legitimatiebewijzen moet Maartje soms contact opnemen met Bureau Documenten, een speciale afdeling van de IND die forensisch onderzoek doet naar documenten, de Koninklijke Marchaussee of de NVVB. Burgerzaken is namelijk erg veranderd de laatste jaren en er komen steeds diverse situaties voor waarbij verder onderzoek nodig is.

Het artikel gaat hieronder verder.

Eindelijk zelfstandig

Nu Maartje ook is beëdigd als ambtenaar Burgerlijke Stand kan ze eindelijk echt het werk uitvoeren wat ze altijd heeft willen doen. Ze is nu bevoegd om zelfstandig documenten te ondertekenen. Naast het meekijken bij erkenningen, geboorteaangiften, huwelijken, partnerschappen en overlijdens mag ze dit nu ook zelf uitvoeren.

“Er zijn nu geen belemmeringen meer in mijn werk. Het is als interimprofessional lastiger om ambtenaar van de burgerlijke stand te worden. De opdrachtgever moet je maar net willen beëdigen. Ik ben heel blij dat mijn huidige opdrachtgever Gemeente Best er zo positief in stond.”

Levenslang profijt

Ook als ze in de toekomst weer bij een andere gemeente aan de slag gaat, is de beëdiging snel rond. De handtekening ligt al bij de rechtbank. Maartje hoeft alleen nog maar benoemd te worden door de gemeenteraad. Dat ze nu ambtenaar Burgerlijke Stand is geworden, opent dus deuren waar ze de rest van haar loopbaan profijt van heeft.

"Naast de stabiliteit die zij mij konden bieden, ervaarde ik koen ook als heel toegankelijk en persoonlijk."

Toegankelijk en persoonlijk

Maartje heeft geen spijt van haar keuze destijds voor koen als werkgever. Ze had meerdere sollicitaties lopen, maar koen sprong erboven uit. “Naast de stabiliteit die zij mij konden bieden, ervaarde ik koen ook als heel toegankelijk en persoonlijk. Ik voelde me geen nummertje. Iedereen kent mij dan ook op de vestiging Weert, zelfs de accountmanagers in het ruimtelijke domein, terwijl ik daar eigenlijk niets te maken mee heb.”

Ze heeft een vaste contactpersoon, maar als ze andere accountmanagers belt, weten ze meteen wie Maartje is en voelt het even vertrouwd. “Als we elkaar treffen, maken we altijd een praatje. Bij koen word je behandeld als persoon en dat maakt het werk ook een stuk leuker.”

loop ook voorop

Wil jij net als Maartje afwisseling en zekerheid in je werk? Bij koen kom je in een groeiversneller. Met een vast contract, afwisselende projecten en volop opleidingsmogelijkheden bereik je jouw ambities. Bekijk onze overheid vacatures of kom eens een bakkie koffie drinken.

meer ontdekken